Home / Dekoration / Hållbart hus som anpassar sig
Hållbart hus som anpassar sig

Hållbart hus som anpassar sig

Jurek Brueggen och Sebastian Sailer från Kosa Architects har förvandlat en sten som hittats i Werder till ett hem som passar alla årstider. Haus Am See ligger på en kulle och består av stenens urholkade betongkropp, i vilken öppningar har skurits, och en träförlängning ovanför.

Till skillnad från traditionella energieffektiva hem som är isolerade från sin omgivning anpassar sig detta hem till årstiderna, och visar hur man kan spara resurser samtidigt som man lever hållbart i anslutning till miljön. På vintern flyttar de boende till bottenvåningen, medan på sommaren läggs en uteplats och ett lusthus till, vilket fördubblar fotavtrycket. Ett horisontellt skjutfönster skiljer paviljongen från trädgården på vintern. Genom att minska bostadsytan vintertid lyckades arkitekterna spara på resurser, bygg- och uppvärmningskostnader. Överskottsvärmen från den uppvärmda bottenvåningen gör det möjligt att använda paviljongen som vinterträdgård för växterna på terrassen under den kalla årstiden.

Till skillnad från den massiva betongbasen är husets förlängning gjord av trä, samtidigt som allt byggmaterial har förblivit synligt. Tillbyggnaden stod i motsats till den massiva betongen i träkonstruktionen – allt byggmaterial förblev synligt. Fristående träväggar delar upp det inre utrymmet, medan det lätta och flexibla trälusthuset har placerats på taket och kan anpassas efter den boendes behov. Fönstren kan fällas ut helt och omsluter interiören endast med tre förstyvande väggpaneler. En trätrappa, som också är en bokhylla, binder samman de två våningarna, medan stenens öppna hålrum delas av fristående träskivor. Utanför har man tillgång till en utomhuspool i sten och en trädgård vid floden genom stora skjutfönster.

ASU:s SHADE House är ett prisvärt eko-hem för förortsboende.
Hållbart hus som anpassar sig efter alla årstider - DigsDi
Luftiga Casa Mecano smälter in i sin tropiska Costa-miljö.
Hållbart hus som anpassar sig efter alla årstider - DigsDi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*