Home / Dekoration / Hus tre gjutna betongvolymer
Hus tre gjutna betongvolymer

Hus tre gjutna betongvolymer

Detta residens i Dallas, som heter Preston Hollow Home, designades av den amerikanska studion Specht Architects, som påverkades av strukturen och formen hos moderna hem i Dallas, Texas, byggda på 1950- och 1960-talen. Arkitekturen är brutalistisk och volymen av lång betong täcker 820 kvadratmeter.

Specht Architects orienterade var och en av de ortogonala strukturerna för att svepa runt innergårdar, gräsmattor och stentäckta terrasser. Stora fönster och stålpelare kombineras med korrugerade betongväggar av specialtillverkade formsättningar. Det strukturerade materialet ger bostaden dess brutala utseende, medan de tunna fönsterbågarna och metallpelarna syftar till att mildra dess tyngd. Till skillnad från periodens brutalistiska verk står de tunga väggarna i kontrast till ömtåliga stålpelare, tunna fönsterkarmar och de flytande, självbärande takkanterna.

Betongtrappor och grusgångar som omger volymen skuggas av ett grunt överhäng som spänner över en del av bostaden. En rektangulär öppning skärs i takkonstruktionen ovanför en innergård i husets mitt. Utskärningen, ett impluvium efter modell av traditionella romerska hus, är designat för att föra in regnvatten och solljus i raden av växter i det centrala trädgårdsområdet.

En bäck, som lyser upp på natten, slingrar sig runt bostadens omkrets och skär in i den delvis öppna innergården. Vattnet rinner ut i den rektangulära simbassängen som löper bredvid en av betongvolymerna.

Inuti målade studion väggarna ljust vita och täckte golven i de stora vardagsrummen med ljust trä. En del av de prefabricerade betongdelarna förblir fria inuti. Korrugerad betong täcker en öppen spis i ett av de ljusa vardagsrummen, medan mörka träplankor används för att täcka en extra öppen spis i sovrummet.

Tre gjutna betongvolymer utgör Spechts Preston Hollow House.
Fäst på köksförlängningar
Pin on Architecture - Residenti
Woodpecker Architects Arkiv |  dec

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*