Home / Dekoration / Imperfekt wabi sabi-residens
Imperfekt wabi sabi-residens

Imperfekt wabi sabi-residens

NC Design & Architecture använde en rad naturligt felaktiga material designade enligt den japanska filosofin wabi-sabi i denna Hong Kong-lägenhet.

Ägarna ville se ett mycket funktionellt utrymme som skulle se vackert ut och åldras väl. Designerna bestämde sig för att Wabi-Sabi var perfekt för detta – det handlar om förgänglighet och ofullkomlighet och det hyllar naturliga föremål och processer. Detta fördes över till hemmet genom användning av naturliga material som trä och marmor, såväl som ”imperfekta” ytbehandlingar som oxiderad brons och texturerat gips.

Den 157 kvadratmeter stora lägenheten är uppdelad i tre huvudsektioner – ett vardagsrum, sovrum och badrum – åtskilda av mörka korridorer. Kök, gästtoalett och arbetsrum finns på baksidan av planlösningen.

Lägenheten kommer in genom en mörkt förrum i trä. Detta leder omedelbart till ett vardagsrum utformat som en ”skulpturträdgård”. Förvaringsenheter är gömda bakom rummets väggar, medan TV:n och en dörr döljs av gipsskivor. En oxiderad bronsplatta fäst på panelerna fungerar som ett handtag som öppnar TV-skåpet. Några marmorplattor som löper över hela rummets putsade vägg döljer ett ljudsystem. Panelerna fungerar också som trappsteg som leder till en upphöjd, träklädd passage inspirerad av en traditionell genkan – ett nedsänkt område vid ingången till japanska hem där invånarna tar av sig sina skor.

Utanför hallen ligger det stora sovrummet, designat som en ”fristad” med beige texturerade väggar och en sängstomme klädd i läder och mörka träskåp. Alla detaljer i badrummet är gömda i två pelare klädda i marmor. Utrymmet fick också ett handborstat gipsgolv avsett att lugna bara fötter och framkalla en känsla av lugn. Omklädningsrummet smälter samman med badrummet, vilket ger en oavbruten, flytande atmosfär och underlättar avkoppling efter en hektisk dag och förbereder sig för en god sömn.

Hong Kongs Imperfect Residence omfamnar Wabi-Sas värderingar
Hong Kongs Imperfect Residence omfamnar Wabi-Sas värderingar
Hong Kongs Imperfect Residence omfamnar värderingarna av wabi-sabi.
wabi sabi |  dec

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*