1950-talets mode

Digitalt Museum – Dräkt av sidenbrokad, 1700-talets mitt. Nordiska museet inv nr 173609.

1950-talskläderna erbjöd så mycket för dagens mode. Att tro på 1950-talets mode är parallellt med den ljusa sommardag! Färgglada tryck, glamorösa former och alltid betonade med stora kjolar och små midjor. Utseendet var då konstgjord - porslinsmink och glansiga frisyrer.

Klädformen från 1950-talet var en rad silhuetter och stilar, så när det gäller alternativ under klänningarna på 1950-talet fanns det ett antal alternativ. Klänningarna på 1950-talet var runda, med ballerina längd kanter och cinched midjer för en utsökt, feminin tidstycke look. Den täckta klänningen var en annan design som skapade längtan från decenniet. På kort 50-tal var mode fullt av komfort och bevarande.

För en kvinna, för att få en komplett look, lämnade de aldrig huset utan sina klackar, halsband och ett par handskar som kunde sträcka sig från korta till hela vägen uppåt. Klänningarna spelade en viktig roll i stilen under femtiotalet. Det fanns flera formationer och stilar av klänningar att välja mellan.

Topparna från 1950-talet var främst inriktade på att ge kvinnor en fullständig feminin form i skillnad mot de skarpa kläderna. Kvinnor bar mestadels jackor och parade sådana jackor med eleganta kjolar. Lösa tryckta toppar och färgade toppar var också på mode på 50-talet

För botten var kontrasterande kjolar, shorts och byxor mest populära under 1950-talet, vilket banade vägen för ett urval av blandnings- och matchutrustningar. Kvinnor föredrog också svängande kjol. Andra kjolar under detta decennium var fotledslängden. En annan typ av klänning kallades blyertsstilen. Det var en slags parallell linje längs klänningen och skulle böja kroppens form för att uppnå den fullständiga feminina figuren. Kvinnor i en modern tid implementerar dessa stilar för att vara en söt look som tillhör 1950-talets mode!