Home / Dekoration / Regnskogens reträtt i glasbetong
Regnskogens reträtt i glasbetong

Regnskogens reträtt i glasbetong

Den brasilianska studion Atelier Branco har färdigställt ett glashus mitt i regnskogen i São Paulo som heter Casa Bibliotheca, med en takterrass där invånarna kan ”läsa och röka en cigarr medan de stirrar på stjärnorna”. Den skapades för en filosof som ville ha ett privat utrymme att läsa och tänka.

Den ligger på en sluttning i Atlantskogen – en skog längs Sydamerikas Atlantkust – och har ett tjockt betongtak som utgör basen till en stor 200 kvadratmeter stor terrass där du kan njuta av naturen mitt i Atlantskogen . Plankor av trä läggs i diagonala mönster för att markera däcket, med en vattenpöl som rinner runt omkretsen.

In-situ betong, gjuten under en enda arbetsdag, utgör husets huvudstruktur, inklusive taket, trappstegsgrunden och bryggorna. Betongtrappa flankerar även fastighetens båda sidor och leder till taket. Stora glasväggar med smala stålramar sträcker sig mellan taket och basen och erbjuder utsikt över skogen inifrån hemmet.

Casa Bibliotheca är fördelat på de tre nivåerna som lämnar platsen. Betongkonstruktionen är frilagd och trägolv läggs genomgående för att skapa kontinuitet mellan de olika ytorna. På nedre plan finns ett öppet kök, vardagsrum och matsal med en glasdörr på framväggen som öppnar sig mot utsidan. Mellanvåningen bildar en läshörna och ett arbetsrum med en stor bokhylla mot bakväggen. Dörrar i glasväggarna på vardera sidan leder till yttertrappan. På tredje våningen finns två sovrum med egna badrum med exponerade betongytor.

Regnskogens reträtt i glas och betong för en filosof - DigsDi
Regnskogens reträtt i glas och betong för en filosof - DigsDi
Olson Kundigs Rio House i Brasilien är en avskild tillflyktsort i regnskogen.
Olson Kundigs Rio House i Brasilien är en avskild tillflyktsort i regnskogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*